”Han rømmede sig gennem tilværelsen med sin knappe og kontante form. Han hørte til den maskuline type, som mænd beundrede og kvinder ligefrem elskede (…) Blikket var direkte og ordene vejede, men venlige. Han var kritisk, men aldrig dømmende. Folk ville gerne i kontakt med Ebbe Munck. De følte han var ægte. De betroede sig til ham, og de talte frit, for de blev ordentligt behandlet. Han var diplomat”
(Anders Georg i Skipperen, 1975)
Ebbe Munck blev født 14. januar 1905. Med moderen Meta Munck og faderen Povl Munck, voksede han op i en villa ved Skovshoved.
Havet trak. Ebbe Munck tumlede i havkajak, robåde og i søspejdernes båd Willemoes. Men han ville længere ud.
I 1924 satte han sig og ventede på trappen til den 44-årige Grønlandsfarer Ejnar Mikkelsens villa i Charlottenlund. Munck kendte ham ikke, men satsede på, at kaptajnen ville tage ham på eventyr. Mikkelsen så sig selv i den 19-årige: Handlevilje kompromisløs og naturelsker. Kort efter stod Ebbe Munck på Kryolytselskabets gamle skib på sin første Grønlandsekspedition til Scoresbysund (Ittoqqortoormiut)
En ung kaproer. Ebbe Muncks arkiv, Rigsarkivet
Ebbe Munck var drevet af eventyret, men det skulle gøre nytte. På rejserne ville han hjembringe viden til landets ledere. så de kunne drive fædrelandet på et oplyst grundlag.
Og landet skulle forsvares. Ebbe Munck kamptrænede i Akademisk Skyttekorps. Hans lærer var Ejnar Nordentoft, senere militær efterretningschef og under besættelsen Ebbe Muncks makker i den allierede modstand fra Stockholm.
Ebbe Munck blev uddannet cand.polit. Men livsmålet var hverken bureaukrati eller erhvervslivet. Et job som udenrigskorrespondent for Berlingske Tidende forenede hans lidenskaber: at bevæge sig i verdens brændpunkter, og at skaffe og formidle viden til hjemlandet.
Den rejsende journalist. Rigsarkivet
Ebbe Munck giftede sig i 1929 med Kirsten Graae (th) og blev nær ven med hendes søster, Jutta Graae (tv). Sammen oplevede de fascismens og Hitlers fremvækst. Familien havde først ophold i Berlin 1930-31. “Det går galt”, skrev Ebbe hjem til redaktionen i Pilestræde. Så bad Ebbe Munck om at blive udstationeret i London. Her udvidede han det netværk indenfor arktisk forskning og storpolitik, som prægede ham resten af livet.
Ebbe Munck giftede sig i 1929 med Kirsten Graae (th) – her sammen med Jutta Graae (tv)
Reaktionen på Hitler skilte vandene på Berlingske Tidende. Udenrigsministeriet pålagde redaktørerne selvcensur. Danmark skulle ikke engagere sig i storpolitik, men holde den neutrale linje i en kommende krig. Et umuligt kompromis for Ebbe Munck. Han sluttede sig til avisens aktivistiske fløj under redaktør Nic. Blædel og søgte friheden i nye udenrigsposter: i den spanske borgerkrig (1936), Østrig, Tjekkoskovakiet og Polen (1938-39) og i den finske vinterkrig (1939-40).
Eksempler på Ebbe Muncks avisartikler fra en krigstruet verden i 1930’erne kan læses her.:
Fra 1939 begyndte Berlingske Tidende at luge ud i Ebbe Muncks antinazistiske artikler. Blædel fik endda mundkurv på. Da tyskerne invaderede Danmark, udsendte Munck og Blædel i besættelsens første uger Danmarks første illegale avis. I Stockholm skabte Ebbe Munck Danmarks Fri Pressetjeneste. Den udbredte antinazistisk stof verden rundt.
Hjemvendt gjorde Ebbe Munck med modstandsvennen Børge Outze krigens Information til et rigtigt dagblad.
”Hvis vi lader Ebbe lege med, er der ubegrænsede pengemidler, nok til at købe hele Pilestræde”, sagde Outze. “Munck var den, alle kendte, og han kendte alle. I den korte tid, Munck virkede ved Information, sikrede han dets eksistens.”(Børge Outze, da han fik Ebbe Munck-prisen 1976)
Ebbe Munck og Børge Outze udgav i 1946 to-bindsværket Danmarks Frihedskamp skrevet af danske Journalister.
Ebbe Munck i Finlandskrigen, 1939, Rigsarkivet
Dagbladet Information. Første legale udgave, 6. maj 1945. Frihedsmuseet.
Fra 1947 gik Ebbe Munck ind i Danmarks udenrigstjeneste: Presseattaché ved den danske ambassade i London, Ambassaderåd i Helsingfors, Chef for danske og internationale pressedelegationer til Grønland under kongeparrets besøg. Hofchef for dronning Margrethe.
Ebbe Munck havde i 1949 giftet sig med Birgit Valentin.
Ebbe Munck skrev to værker om sit livs hjertesager:
“Døren til den frie verden” og “Streftog i Nord”
Ebbe Munck døde pludseligt 2. maj 1974.
En kreds af venner bad kunsteren Knud Nellemose hugge en granitsten med indskriften Ebbe Munck 1905-1974. For Danmarks frihed 1940-1945 – han åbnede døren til den fri verden. Den er opstillet yderst på molen i Skovshoved Havn.
Samme kreds stiftede Ebbe Muncks Mindefond.
Dronning Margrethe har udtalt sig om sit nære forhold til sin tidligere hofchef, Ebbe Munck. Læs her.
Foto: med familiens tilladelse.
Foto: Ebbe Munck, 1940, Rigsarkivet
Foto: 1923 En ung kaproer. Ebbe Muncks arkiv, Rigsarkivet
© 2025 Ebbe Muncks Mindefond