“Det sunde livssyn er, at livet skal leves med mod og med indhold” (Ebbe Muncks tale ved Ejnar Mikkelsens 90 års fødselsdag i Det Grønlandske Selskab)
Ebbe Munck på sin første ekspedition til Østgrønland,1924. Foto: Berlingske Tidende
Sommeren 1926 kom Ebbe Munck med den franske læge og polarforsker Jean-Baptiste Charcot på en ny ekspedition til Scoresbysund (Ittoqqortoormiit). ”Vi fornemmede at han var på vej til at mane sig accept og respekt i de arktiske kredse, kun 22 år”, husker vennen Bent Hjejle, da Ebbe Munck i 1927 i sit hjem i Klampenborg holdt fest og talte til ære for Charcot.
Ebbe og Ejnar Mikkelsen,
Nationaltidende, 24. august 1926.
Da Ebbe Munck i 1930 havde hjulpet kaptajn Mikkelsen med at fede slædehunde op til en britisk luftekspedition til Østgrønland, blev han ven med polarforskerne Auguste Courtauld og geologen Lawrence Wager. De havde som opgave at finde fremtidige flyruter mellem Europa og Amerika via Grønland. Sammen besteg de i 1935 – som de første nogensinde – Grønlands højeste bjerg, ”Gunnbjørns Fjeld” på østkysten mellem Tasiilaq og Ittqqortoormiit.
Foto: 1935 Munck Wager og Courtauld
Journalisten Ebbe Munck mærkede, hvor indædt stormagterne rivaliserede om Grønland. Også russerne.
Læs Ebbe Muncks artikel fra Berlingske Tidende 5. juli 1937: ”Der er gået politik i Nordpolen”
Foto: Billeder fra artiklen i Berlingske Tidende, 1937
Med vennen, billedhuggeren Eigil Knuth, besluttede Ebbe Munck i 1937 at undersøge rygterne, om der var nyt land mellem Nordøstgrønland og Svalbard.
For at få fondspenge stiftede de Ishavskontoret, Gråbrødretorv 5, og lovede landvindinger inden for arkæologi, meteorologi, geologi og botanik. ”Jeg mødte gerne Ebbe på Østerport station med toget fra Klampenborg, hvor han typisk havde en lys jakke over armen. Han havde den aldrig på, men det gjorde et godt indtryk”, husker Eigil Knuth. De fik afslag fra Stauning men Tuborg-fonden og Prins Knud gav dem midler.
Det blev til grundlæggelsen i årene 1938-39 af en vejrstation i Mørkefjord.
Med sig havde de radioteknikerne Poul Winther, Knud Bæk og Ib Poulsen. De trak dystre nyheder til Grønland om Hitlers overfald på Tjekkoslovakiet, Molotov-Ribbentrop pagten og det endelige krigsudbrud i 1939. ”Da vi hørte om England og Frankrigs indtræden I krigen, sprang Ebbe ombord på et fartøj og satte sig i redaktionsstolen I Pilestræde,” husker Eigil Knuth.
Foto (udsnit): Paolo Gardino / WikiPedia – Licens
Først efter krigen fik Ebbe Munck atter til til Grønlandsekspeditioner. Hans livsdrøm var at udforske Pearyland, Nordens nordligste landområde. Tekniske fremskridt gjorde, at flyvemaskinen bedre kunne bruges i arktiske egne. Men det ny var kombineret med den gamle arktiske rejseteknik: hundeslæden.
Afrejsen til Grønland, Morsø Folkeblad, 1947 (Ebbe Munck står yderst th)
Foto, Berlingske Tidende: Munck, Wager og Courtauld, 1935
Watkinsmountains Gunnbjørns fjeld – 2007 – Foto: Paolo Gardino / WikiPedia – Licens
© 2025 Ebbe Muncks Mindefond